2017. ápr 20.

Rutin vagy varázslat?

írta: szepipiktor
Rutin vagy varázslat?

tlapse02.jpg

A Youtube-n található nagyfelbontású videók elég nagy hányadát jelentik az úgynevezett time lapse anyagok. Ezek a látványos és hatásos videók valamiféle varázslatot tételeznek fel, valami speciális tudást, szakértelmet sugallnak, főleg hogy a filmek készítői nem is rejtik véka alá mindezt. Ezek a „varázslók” valójában a fotós területekről származnak, tényleg sikeres és tehetséges fényképészek, művészek, így érthető, hogy a saját technikájukat misztifikálják.

De miről is van szó?

A time lapse valójában nem egyéb, mint időben módosított, "torzított" videó. A látványt pedig napjainkban a felgyorsítás jellemezi, de a valós sebességtől eltérő lejátszás minden esetben nevezhető time lapse technikának, tehát a videóterületen egy régi, ismert módszerről beszélhetünk. Alapvetően kétféle úton hozhatunk létre time lapse anyagot:

  • fotóalapokon, az egyedi képkockák összefűzésével
  • megfelelő videóanyag meghatározott sebességgel történő átkódolásával.

Ne feledjük, az idővel módosított technikának sok változata van, de egy közös van bennük:

Minden esetben a lejátszásra jellemző fps-hez arányított felvételszám dönti el a gyorsítás vagy a lassítás értékét!

Ha a mi 50 Hz-es alapfrekvenciánkból indulunk ki, azaz az 50i vagy a 25p képszámot vesszük alapnak, akkor ennek kétszeresével rögzített anyag lejátszása 50%-os lassítást, a felével felvettel meg 50%-os gyorsítást eredményez. Ha egy növényről percenként rögzítünk egy kockát és ezt egész nap tesszük, akkor azt lejátszva egy gyorsított felvételt kapunk, míg például ha a fegyverek lövedékeinél szupergyors képszámmal rögzítik az eseményt, akkor az normális módon lejátsyva egy látványos, lassított felvételt eredményez.

Fotó vagy videó

A fotóalapú megoldás lényege, hogy speciális állványra elhelyezett fényképezőgéppel, egy vezérlést is alkalmazva készítünk nagyfelbontású képeket. Egy átlagos 4-5 perces filmhez akár több tízezret is! Ha mozgásra is szükség van, akkor a állvány és/vagy a kamerát is egy precíziós mechanizmussal kell működtetni. Előnye, hogy a képekre nincs hatással a szél vagz a rezonancia, viszont hatalmas manuális utómunkát igényel a videó létrehozása, és az időjárás, a fényviszonok változásánál nem lesz folyamatos az átmenet, ezt is manuális utómunkákkal kell „összecsiszolni”.

Nagy hátránya ennek a technikának, hogy professzionális gépek használata gazdaságtalan, hisyen egy DSLR gép zárszerkezetének korlátozott az élettartama, egy 100-200 ezer forintos masina akár két 15 perces time lapse munka során letudja életét. Az olcsó gépekhez pedig egyedi vezérléseket kell beszerezni, legyártani.

A fotósok egyik fő érve a módszerük mellett, hogy a HD és a 4K videofelbontás is sokkal kisebb méretű a mai 20-30 megapixeles fényképezőgépekénél, tehát állóképek esetében több tartalékjuk marad. De miért akarnánk a Youtube-ra vagy más streamszolgáltatóra HD vagy 4K felbontásnál többet pazarolni? A time lapse videó és nem fénykép, szabványosak a lejátszóeszközök és a járulékos technológiák is. tehát az érv megdől...

Véleményem szerint egy jóminőségű HD felbontású videokamera. megfelelő méretű memóriával és biztosított folyamatos tápellátással kényelmesebb megoldás, hiszen ha biztosítjuk a környezeti hatások „leválasztását - ugyanúgy, mint a fényképezésnél -, a hangot meg úgy is később keverjük a film alá, akkor egyetlen menetben, minimális vágással és végig optimális minőségben hozhatjuk létre munkáinkat. Mert nem sok tízezer képet kell később egyenként feldolgoznunk, hanem egy átlagos videoszerkesztőben is kiélhetjük vágyainkat.

womble.png

A képen látható Womble MPEG Video Wizard DVD 5.0 (99 dollár!) esetében elég a sebességet megváltoztatni, majd a kívánt formátumba lekódolni a videónkat. Próbaképp egy átlagos HD videón ellenőriztem a lehetőséget, működik, akadásmentes gyorsításokat, lassításokat hozhattam létre. Ezzel szemben - kikerülve a fotósok szabványát, az Adobe Lightroom RAW szoftvert - ideteszem a hasonló árú Panolapse program jellemző kezelőfelületét, ahol a képeket válogathatjuk össze…

rawshot3.png

A két módszer között lényeges eltérés van: a fotóalapúnál a járókelők, járművek stb. megjelenése és eltűnése a képek kiválasztásával szabályozható, ez a videós módszernél folyamatos látvány, csak a filmrészletek vágásával változtatható meg, de akkor a környezet is változik.

A fotóalapú bonyolultabb, munkaigényesebb, drágább, viszont látványosabb, a videós pedig egyszerűbb, bárki által utólag is elkészíthetők az alapvideókból.

Mindenki döntse el, nyaralásai, kirándulásai során melyik módszerrel készíthet egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban emlékeket az internetre…

Nézzünk példákat:

NN Production

https://www.youtube.com/user/nnppresents

nnprod.png

A csatorna Budapest Timelapse (NN Production) néven fut, jelenleg kevés – konkrétan kettő -, de látványos film nézhető itt meg. A gazdája Németh Norbert fotós. A Budapestet bemutató HD, a Rovinj-i 4K felbontású.

LittleBigWorld

https://www.youtube.com/user/LittleBigWorld

littlebigworld.png

Roppant látványos útifilmeket bemutató csatorna, jellemzően 4K-s felbontású anyagokat találunk itt a világ számos részéről, de kapunk 360 fokos speciális anyagot is.

Nano Niagara Falls (Time-lapse, Tilt-shift, 4k)

Insects Sniper

https://www.youtube.com/channel/UCSiVXQXziF_uWFk6pcwQGNw

insects_sniper.png

Korábban mutattam már be fővárosi villamosvezető által működtetett csatornát, aztán voltak a sokórás kandallós történetek, így nem hagyhattam ki az Insects Sniper oldalt sem. Kicsit beteges, hiszen alapvetően az ázsiai lódarazsak életét mutatja be, de sok más rovarról készült film is megleshető itt. Sajnos nem time lapse és nem 4K, de HD és nagyon látványos.

Amazing Footage Of Hornet Male Feeds On Flowers Nectar

EarthCam

https://www.youtube.com/user/earthcam

earthcam.png

A világ egyik vezető szolgáltató webkamera csatornája, rengeteg filmet nézhetünk meg, ezek nagy része nevezetes objektumok építésérő készült time lapse anyag, de más fontos eseményekről készült webkamerás összeállításokat is találunk itt. Sajnos a filmek jellemzően csak HD minőségűek, szerencsére a legfrissebbek már 4K-sak.

Mercedes-Benz Stadium 4K Time-lapse

Ricco3Dworld

https://www.youtube.com/channel/UC4ueAuHiabGXNhIXBs77aKQ

ricco3dworld.png

Mindenki számára kötelezően meglátogatandó – a leírás szerint osztrák származású – csatorna! Itt a szokásos természetfilmek mellett más témák, például történelem szerint is találunk műsorokat. A filmek 4K-s felbontásúak, de vannak 3D-s és 8K-s anyagok is.

...Exceptional impressions from Vienna – 8K

 

Timsvideochannel1

https://www.youtube.com/channel/UC8mWulo_qPrlXZZw98nbR7g

timsvideochannel1.png

Nem maradhat ki az aktuális posztból a vasút sem, hiszen a vasútimádók halmaza világviszonylatban is óriási. A ismertetett csatornán félelmetes mennyiségű és témájú vonatos film található, ezek HD-s, 4K-s vagy éppen time lapse jellegűek. Meglelpően sok olyan filmet is találtam, mely földrajzi helye vagy éppen állapota számunkra ismeretlen és elképzelhetetlen…

Cab View - Wellington to Masterton - Sony FDR-X3000 4K Action Camera

 GTBOARD.com

https://www.youtube.com/user/m5boarddotcom

gtboard.png

Vonat után autó, ráadásul sportautó! A GTBOARD sportkocsi-témájú csatorna, autóbemutatók, vezetési tesztek filmjei találhatók itt HD vagy 4K felbontásban és tekintélyes mennyiségben.

[4k] 360' Metallic Red Clearcarbon Koenigsegg Regera in detail at Geneva 2017

MK timelapse GmbH

https://www.youtube.com/channel/UCpYUVZjvmu2VcnGITISqczA

mk_timelapse_gmbh.png

Vonat és autó után jöjjenek a hajók! Az MK timelapse GmbH is egy profi szolgáltatás eredményét adja közre, valójában ipari építkezések, beruházások folyamatáról készült látványos dokumentumfilmeket élvezhetünk. Az ötlet nagyon egyszerű, belevágnak mondjuk egy óceánjáró építésébe, felszerelnek pár kamerát, a hónapok, évek munkáit folyamatosan rögzítik, végül az egészből készítenek egy time lapse prezentációt! Üzlet, marketing, nekünk meg csodálatos dokumentumfilmek jutnak!

AIDAprima Cruise Ship Construction & Christening in 4K by MK timelapse

Szemkényeztetés

A végére két gyönyörű filmet hagytam! Nem csatornák csak videók, de ne hagyja ki senki.

Az elsőn egy zenés mixet élvezhetünk, az audió élménynél azonban sokkal komolyabb vizuálist kapunk, a New England Patriots szurkolólányai szerepelnek a klippben, ők közismerten az NFL legjobb csajai!

OMI - Cheerleader (Felix Jaehn Remix) with The New England Patriots Cheerleaders

A második karneváli hangulatot teremt szobánkba! Nem hiszem, hogy az idei riói karnevál egyik reklámfilmje sok posztlátogatót hidegen hagyna…

 

Szólj hozzá

hajó sportkocsi time lapse New England Patriots Vasút 8K Webkamera Lódarázs Térfigyelő rendszer