2017. már 05.

HDR a mozgókép területén

írta: szepipiktor
HDR a mozgókép területén

rs_hdr_graphic_tres-2.jpg

Néhány napja heves vitába keveredtem legjobb barátommal a HDR értelmezése kapcsán, vitánk valójában eldönthetetlen volt már induláskor is, hiszen jómagam videó alapú szemlélete állt szemben egy fényképközpontú, pontosabban a mai korszerű mobiltelefonokba épített HDR technológia képviseletével. A meggyőzés legkisebb esélye nélkül mégis úgy gondolom, érdemes pár szóban eloszlatni a félreértéseket az ügyben.

A HDR - ahogy barátom is utalt rá - valóban a fényképezés területén jelent meg korábban, két célt szolgálva, a szemünk, látásunk korlátjainak kitágítása végett, illetve gyönyörű művészi és „művészi hatású” képek gyártását segítendő. Az elv egyszerű, a szemünk csak korlátozottan „látja” a nagy kontrasztú vagy alacsony fénytartalmú világot, tehát segíteni kell neki, a képeket úgy kell módosítani, hogy annak minden pontja észlelhetővé váljon. Gondoljunk arra az esetre, amikor nyári, szúró napsütésben, ellenfényben egy tíz méterre álló fa sötét oldalának mintázatát az ellenfény miatt gyakorlatilag csak sötét foltként érzékeljük. A Photoshop-ban, illetve a RAW formátumú képek szerkesztésében járatosak előtt persze már sok éve használják az ismert trükköket. Míg a digitális fotólaborban nekünk kell pepecselni olyan dolgokkal, mint a kontraszt, a fényesség, az árnyékok, a színtelítettség stb., addig a mai korszerű szerkezetek mindezt elvégzik helyettünk. Több különböző beállítású expozícióból matematikai módszerrel alakítják ki a végső, az eredetinél dinamikusabb, kontrasztosabb, színesebb – azaz látványosabb képeket.

A videózásban azonban ez az út nem járható! Már az is átugorhatatlan korlát, hogy egy 1080p/60 formátumú stream valós időben nem bontható szét másodpercenként hatvanszor egyedi képekre, hogy azokon elvégezve a korrekciókat, azt ismét folyamatos filmként vetítsék a szemünk elé, de van még más gond is. Az OLED kijelzőkön kívül ma még egyik elterjedt displaytechnológia sem tudja a HDR-hez szükséges kontrasztot biztosítani. Ráadásul az ilyen műsorok terjesztése sem kiforrott, a HRD alapú UHD BD lemezek, lejátszók csak most jelennek meg, a kábeles forráshoz pedig a mai HDMI szabvány kevés! Nem lehet rajta a szükséges adtamennyiséget átjuttatni. Persze ezeket gyorsan meg fogják oldani a gyártók és a stúdiók, hiszen sok pénz van benne és a mára bevezetett 4K és 8K megjelenítőkhöz is szükséges minőségi műsort szolgáltatni.

Egy reményt keltő fejlesztés a Dolby Vision rendszere, érdemes ellátogatni az oldalukra.

Talán még célszerű megemlíteni egy eltérést a fényképezéshez képest. A fotózás látványalapú! És csak ritkán dokumentumfényképezés a célunk, így a látvány bármit felülírhat. A videózásnál ugyanakkor miért „javítanánk” ki egy Oscar-díjas operatőr szándékos képi világát? Ha majd a filmstúdiók eredetileg HRD jellegű drámákat, romantikus vígjátékokat álmodnak meg számunkra, akkor a film is ilyen jelleggel lesz leforgatva. De most? Mi esetleg a tévénk, mobiltelefonunk Spielbergnél jobban tudja, hogy ő valójában mit akart ábrázolni?

Azért ne adjuk fel, a mai korszerű 4K-s készülékek megfelelő forrással – jellemzően bőséges információtartalmú HD műsoroktól „felfelé” – is csodálatos látványra alkalmasak. A villogni akarunk a barátaink előtt, van bőven beállítási lehetőség a készülékünkben arra, hogy egy természetfilm „kiugorjon a vászonról”… De napi tévézéshez nyugodtan hagyjuk az egészet normál állásban. Úgyis a műsor dönti el, hogy mit fogunk látni.

Aki ki akarja próbálni a HDR-t a tévéjén, látogasson el aktuális kínálatunkban ajánlott oldalakra!

Techmoan

https://www.youtube.com/watch?v=RtTIaa-ZgL0

A népszerű csatorna valójában nem is a televíziózásról szól, de egy nagyon látványos és tanulságos - az LG-től származó - filmen mutatja be a HD, a 4K vagy a nagyobb felbontások jellemző tulajdonságait, a HDR videózásban alkalmazott megoldást és még számtalan más hasznos tudást is összeszedhetünk a minőségi videózásról.

 

Jacob + Katie Schwarz

https://www.youtube.com/user/jacobschwarz

jacob.png

A csatornán különböző UHD demók találhatók, ezek egyike egy HDR demó. Érdemes kipróbálni.

The World in HDR in 4K (ULTRA HD)

3motion_tv

https://www.youtube.com/user/3motiongmbh

3motion.png

Közepes hosszúságú 4K természetfilmek gyűjteménye, de találunk köztük HRD minőségűt is. A filmek többsége más hasonló tematikájú csatornán nem szerepel.

8k HDR New York | 4k time-lapse, USA

devinsupertramp

https://www.youtube.com/user/devinsupertramp/featured

devin.pngEgy magáncsatorna, a készítő úgy jellemzi, hogy a „Világ, ahogy ő látja…” Akkor nézzük meg, hogyan is látja! A videók döntően 4K-s minőségi videók, szürke estéink során biztosan színt vihesznek otthonunkba.

Extreme Bungy Jumping with Cliff Jump Shenanigans! Play On in New Zealand! 4K!

Quang Nguyen

https://www.youtube.com/channel/UC_3n6GTFuC4tTAojueLBTHg

quang.png

A szokásos „demó” csatornákhoz képest érezhetően többet kínál. Számtalan gyártó gyári propagandafilmje itt hosszabb kiadásban is megtekinthető, és ha már HDR a téma, akkor ne hallgassunk el, hogy a listában több nagydinamikájú film is elérhető.

Samsung 4K HDR: Wonderland

JUANMONTEREY

https://www.youtube.com/user/JUANMONTEREY

juan.png

Aktuális kínálatomban szokás szerint kedveskedni akartam a vizek, a búvárkodás szerelmeseinek is. A magáncsatornán ilyen témájú, jellemzően 4-5 perces élmények fedezhetők fel.

HDR VIDEO: LEMBEH STRAIT - HDR - 4K- GATES AX 100 4K housing-SONY AX 100 4K

Lepellerántás!

A bevezetőben már utaltam a HDR fotók készítésének megszokott módjáról, a következőkben ehhez nyújtok három, filmeken megtekinthető kiegészítést!

Az első videón Daniel Horande fotós mutatja be egy HDR alapú munkájának alapfogásait. Tanulságos megtekinteni, hogyan is lesz egy fényképből az Adobe Lightroom segítségével egészen más hatású produktum!

A következő filmen egy HDR minőségű diashow tekinthető meg. Az eredmény szédületes, de ehhez természetesen kellett a fotós látásmódja is! Nem hallgathatom el, hogy számtalan 4K-s videó valójában nem is videó, hanem fényképekből összeszerkesztett, háttérzenével kiegészített diashow...

Végül a harmadik filmen Angelo Bufalino fotós mutatja be egy oktatófilmen keresztül mindazt, amit egy Samsung telefon ma automatikusan próbál helyettünk megoldani… A folyamatok igazolják a mondást: az idő - pénz!

 

Legközelebb a time-lapse technikáról lesz szó!

 

Szólj hozzá