2017. feb 19.

Elmélkedjünk

írta: szepipiktor
Elmélkedjünk

 

lg-curved-4k-tv-790x4441.jpg

Ismételten nagy káosz uralkodik a televíziózás területén, a 4K kapcsán ismét megéljük a korábbi HD, HD Ready stb. marketingkorszakot. Ma a 4K, az UHD és az ezekhez köthető cégspecifikus reklámjelölések osztják meg a felhasználókat, ráadásul a megosztottságot erősítik a saját termékeit eladni kívánó cégek nem egy esetben csaló reklámkampányai is. Ha mindehhez hozzávesszük a blogtér rengeteg bulváralapú posztját, nem lepődhetünk meg a átlagvásárlók dilemmáin, amikor egy új készülék kiválasztása a feladat. Előszőr is válasszuk ketté a technológiát a felbontástól:

Az UHD vagy a 4K csak a felbontást jelzi. Minden további a kép létrehozásának a technikájára utal, azoknak a felbontáshoz semmi közük!

A fejlődés két vonalon halad, a felbontásnövelés is folyik, már a 8K-s készülékek is kereskedelmi forgalomban vannak és az új megoldásokkal a létrehozott képminőség vagy a fogyasztáscsökkentés is erőteljes sebességgel halad.

Egy új technológiával azonban mindig csak az aktuális felbontású forrás lesz megjeleníthető! Előrukkolhat bármely gyártó például lábgomba-alapú kijelzőtechnológiával, azon akkor is (pontosabban az azzal gyártott készülékeken) az aktuálisan elérhető felbontású források leszenek nézhetők. Ha az aktuálisan a 4K, akkor azokat, ha már a 8K lesz elérhető mennyiségben, akkor azt a felbontás lesz a jellemző a tévéknél! A kettő persze generálja a másik előrehaladását is, ha például egy új megoldással a 12K lesz gazdaságosan gyártható, akkor gyorsan erősödni fog az ilyen felbontású anyagok kínálata is. Megfordítva, ha a kijelzők csak HD-t tudnának, nem terjedne a 4K…

A felbontásra koncentráljunk és a technológia esetében pedig a pénztárcánkat vegyük figyelembe.

Az UHD ma egy „szabvány”, de több alpontja is van. Mi, a tévénk előtt a klasszikus SD/HD/UHD vonalat érzékeljük, nekünk azt kell „szeretni”, amit a műsorsugárzók kínálnak, vagy kínálni fognak. 

felbontasok.png

De az UHD más paraméterekkel is bír:

uhdtip.png

Látható, hogy a mozi területén és a mozihoz illeszkedő felbontások eltérnek a tévéstől. Mi a digitális televíziózás ösvényén haladunk (digital television), ezt nevezhetjük UHD-nek, ugyanakkor a digitális filmgyártásnál (digital cinematography) további felbontások és műszaki paraméterek használatosak, ott a 4K, pontosabban a DCI 4K és az Ultra Wide 4K használatos. Akit érdekel, azoknak még a wikipédia is elég információt ad, de ügyeljünk arra, hogy ne a magyar oldalakat vadásszuk. Egy valóban tartalmas háttéranyag a 4k.com oldalán olvasható ebben a témába.

A továbbiakban néhány érdekes 4K-s tartalmakat kínáló csatornára hívnám fel a figyelmet:

The HDR Channel

https://www.youtube.com/channel/UCve7_yAZHFNipzeAGBI5t9g

4khdr.png

A fényképezésből már ismert HDR technológiát bemutató csatorna. A műszaki demók mellett számtalan rövidebb film is elérhető, de vannak ilyen minőségben készített mozielőzetesek, játékbemutatók is és több nagyobb terjedelmű, jellemzően az űrkutatáshoz köthető UHD felbontású műsor is.

Egy példa az SDR és az HDR minőségét propagáló filmecskére:

 

Akár az űrben!

https://www.youtube.com/channel/UCUkuWfT6s09tBLpaoB8Ve1A

space.jpg

Önmagában is ritka az orosz űrkutatást bemutató terület, de ezen az oldalon - sajnos nem nagy mennyiségben - 4K-s és HD felbontású filmeket nézhetünk az orosz űrhajózás aktuális pillanatairól. természetesen más forrásokból is kapunk érdekességeket, például az Apollo 11 küldetésről, megemlékezést John Glennről és a FRIENDSHIP 7 küldetésről vagy az ISS-ről. Annak ellenére, hogy kevés videót említettem, a csatornán számtalan más kapcsolódó terület felé találunk átjárást.

Ezen a látványos filmen egy Szojuz TM összeszerelése és küldetése tekinthető meg:

Space Videos

https://www.youtube.com/user/ouramazingspace

spacevideos.png

Egy másik űrkutatási csatorna, ezen azonban jellemzően máshonnan összegyűjtött 4K-s és HD műsorok közül szemezgethetünk, ugyanakkor több régi, SD felbontású, ma már történelmi értékű videót is találunk a címen. Érdekesség a NASA élő közvetítéseinek a közvetlen elérése is.

NASA live stream - Earth From Space LIVE Feed:

4K Relaxation Channel

https://www.youtube.com/channel/UCg72Hd6UZAgPBAUZplnmPMQ

4krelax.png

A 4K-s műsorok egyik népes családját képzik a különböző relaxációs csatornák. Ezek közül nem egy valójában roppant látványos filmeket kínál, ráadásul a funkciójához illő hosszabb időtartammal. A filmek nem csak azok számára kellemesek, akik csak valami „zajt” akarnak a háttérben a napi tevékenységük közben, hanem olyan esetekben is, amikor vendégség érkezik hozzánk, hiszen egy 100 centinél nagyobb „digitális képkeret” elég látványos, nem zavarja a beszélgetést sem és eltereli a figyelmet vendégünk új BMW-jéről is... A műsorok sebessége, a vágások gyakorisága megfelelően alacsony ahhoz, hogy krumplipucolás vagy zoknistoppolás közben is figyelemmel kísérhessük az éppen vetített tájat, természeti csodákat.

Másfél óra Yellowstone National Park - 4K-ban…

BaLu - Relaxing Nature

balu.png

Még egy relaxációs csatorna, de itt más is található! Van folyamatos élő közvetítés - igaz csak HD-ben -, találunk más természetfilm-jellegű műsorokat és egy valódi idiotizmus is: Ha nincs kandallónk, akkor csendes téli estéinken kétórányi virtuális tűzlobogást varázsolhatunk panellakásunkba, akár csodás háttérzenével, akár a tűz ropogásával. A romantika elősegítésére alkalmas programot varázsolhatunk otthonunkba.

Két óra akvárium „képernyővédő” UHD-ben és gyönyörű zenével:

4K FIREPLACE 〉Yaoti.TV

4kfire.png

Ha beleszerettünk a virtuális tűzhelyekbe, vagy nem akarjuk a romantikát hagyni ellaposodni, akkor itt egy gyűjtőoldal a témában. Számtalan különböző kandalló-szimulációt indíthatunk és nem csak 1-2 órás „rövidfilmeket” közül válogathatunk, hanem az életünkben "nélkülözhetetlen" 5-10 órás hangulatjavítókat is. A 10 órás változatnak valószínűleg inkább van biztonságtechnikai szerepe, mintsem az problémás párkapcsolatok javításának eszköze, hiszen az „élő” tűz elriaszthatja a betörőket is, amíg mi elszaladunk a boltba… De hogy a kínálat között található 6 órás égő gyertyás dekorációvetítések mire valók, az nekem sem ugrott be.  

Egy rövid, 40 perces virtuális tűzropogás:

tsurikichitetsu Airliners Spotting Channel @Narita

spotter.png

Most, hogy kellően ellazultunk, látogassunk el a repülés világába, ott is egy elég kérdéses területre, a spotterekére. A spotter a repülésben az a megszállott, aki órákat képes esőben-szélben, általában mezőkön vagy szántóföldeken tanyázni, a reptereknek olyan környékén, ahonnan különleges fényképeket, videófelvételeket készíthet. A spotterek előszeretettel látogatják a nemzetközi repterek környékét és amíg el nem zavarják őket, a katonai repterek adott pontjain is előszeretettel vadásznak különleges és látványos témákra, eseményekre. Napjainkban munkáik már nagy számban megtekinthetők, hála a dicsekvési hajlamuknak. A bemutatott csatorna egy a sok közül közül.

A JAL egyik B777 gépének sikertelen leszállása és átstartolása erős szélben:

 

Szólj hozzá

HDR NASA Űrkutatás ISS Szojuz Relaxáció DCI-4K Spotter