2017. jan 30.

Indulási oldal

írta: szepipiktor
Indulási oldal

rca-android-tv-press.jpg

Napjainkban a televíziózás rohamos átalakuláson megy keresztül, a netet napi gyakorisággal használó generáció számára a kábeltévék kínálata egyre inkább válik elfogadhatatlanná. Van egy olyan tévénéző közösség is, akik számára bőven megfelelő a régi, megszokott kínálat, és ne ítéljük el azokat sem, akik a tartalmat a minőség elé helyezik. Viszont elég furcsa az a "halmaz", akik a tévézést csak valamiféle audiovizuális demónak tartják, ők látvány oltárán áldoznak fel bármit. Ök ne is olvassanak tovább, a blog nem nekik íródik, nekik elegendő néhány gyári promót betárazni.

Ha belenézünk a témával foglalkozó blogokba és szakmai portálokba, azonnal kiderül, azok kizárólag a műszaki háttérre és az eszközökre koncentrálnak, de arra, hogy a korszerű csúcsberendezéseinkkel mit is csinálhatunk, arra gyakorlatilag semmi ötletük nincs. Pedig azok, akik egy kicsit is járatosabbak a témában, azok tudják, a 3D meghalt! Erre a célra forrást keresni, ilyen célra eszközt vásárolni ma már rossz ötlet. Az alap a HD, ez mára a kábelnek is szerves része lett, Viszont a konzervjeink közül a DVD-ket hátrébb pakolhatjuk a polcunkon. Ugyanakkor meg a HD minőséghez tartozó Blu-ray lejátszók széles körben nem igazán terjedtek el, aminek a drága nyersanyagkínálat is lehet az oka. Vagy talán az, hogy mire elterjedhettek volna, az UHD robbant bele az életünkbe? Ki tudja, ma már nem is fontos, főleg ha a 8K-s eszközök reklámjaira pillantunk egy sportközvetítés közben. 

Mi a megoldás? Mi az az új ösvény, ami kiszolgálja a modern megjelenítőket? Szerintem a stream-alapú televíziózás! Minden a rendelkezésünkre áll már ma is, azokan a háztartásokban, ahol beruháztak már korszerű tévékészülékre, a szélessávú internet is alap! A nagyfelbontású televíziózáshoz nem kell mindent lecserélnünk, mert a környzetet már a miénk, csak eddig másra használtuk.Nyugodtan vitatkozzunk a károgókkal, a szkeptikusokkal, akik szerint minek UHD tévé, amikor még a HD-re sincs műsor, hiszen az interneten már ma is jelentősen bővebb HD és 4K tartalom található, mint a kábelszolgáltatók legdrágább csomagjaiban. A kábelszolgáltatók 80%-nyi felesleges és kéretlen töltelékcsatornáival szemben az interneten valódi tartalmak jönnek szembe és mi döntünk arról - nem a szolgáltató -, hogy éppen mit szeretnénk nézni.

A stream alapú műsorszolgáltatás is elérhető napjainkban – persze pénzért – hazánkban, ilyen a Netflix vagy a gazdaságosabb FilmBox Live, előbbi a friss tartalmak után vágyakozóknak ideális, utóbbi pedig a sok tematikus csatornájával és a hatalmas magyar nyelvű filmkínálatával elégít ki bizonyos réteget. A blogban ezekkel nem kívánok foglalkozni, ők valójában csak a modern kábelszolgáltatók, piaci alapokon működnek és ők is helyettünk döntenek.

Az általában gyenge minőségű és sokszor illegális streamelőkön is átléphetjük, azok nem ez a kategória, nem valószínű, hogy az UHD tévék tulajdonosai apró ablakokban akadozó, kockás képre, kínai, arab vagy orosz nyelvre vágynának. Ez a vonal természetesen hasznos egy máshol el nem érhető élő sportközvetítés esetében, de napi tévézésre nem…

Ha mindent számításba vettünk, akkor látható, hogy az ideális út az okostévé, az androidos 4K-s okostévé. Az internetre kötve és a Youtube szédületes (magán)kínálatát sugározva. A leírtak többsége persze más gyártók eszközeinél is használhatók, csak azért tartom az androidos vonalat az ideálisnak, mert ez az, ami az életünk további eszközeivel alapból kompatibilis, a telefonunkkal, az asztali gépünkkel, a laptopunkkal és az otthoni hálózatba is kényelmesen beilleszthető, mivel ma már egy okostévé feleslegessé teszi a különböző médialejátszó készülékeket is. Napközben, munkahelyünkön elég pár kattintás, majd este a kiválasztott anyagokat az ágyból élvezhetjük és ehhez elegendő egy gmailes email fiók.

android-tv-youtube-update-3.jpg

Az androidos tévék Youtube alkalmazása szabványos és egy gmail fiókon keresztül belesimul informatikai "rendszerünkbe".

A döntésem szubjektív, lehet vele vitatkozni - el is várom! -, a blognak azonban nem bizonyos filozófia-alapú kérdések eldöntése a célja. Minden későbbiekben bemutatott „műsor” bármilyen okostévén élvezhető, miközben egy Samsung vagy LG-tulajdonos valószínűsíthetően a saját rendszerét tarja majd ideálisnak és az andoidosokat pedig idegesítőnek. És ez így van jól!

Az eszközt hagyjuk…

Nem célom a műszaki oldal bemutatása vagy propagálása sem, arra ott vannak a már említett fórumok. Viszont pár dologról szólni kell. Az androidos tévék Youtube kliensével ugyanis van egy „apró” gond, ráadásul hiába javította ki ezt a Google, a Philips kényelmi okokból nem engedi a magán-alkalmazásfrissítéseket. Minden eszközön elérhetők a valódi felbontások, a Philips tévéin viszont 1080p-re korlátozták a lejátszást. A gyári support csak ködösít, az átküldött "bizonyítékok" sem győzi meg őket, szerintük a net lassú, ezért nem jelennek meg a magasabb értékek. Igen az alig egy méterre lévő, azonos hálózatra vezetékkel csatlakoztatott számítógépeimen megjelennek, a tévén meg nem... De akkor a 4K-ra nem is alkalmas wifin keresztül a telefonon miért láthatóak, azt a kérdést már fel sem merem tenni. (Szeretném megismerni mások tapasztalatait a problémával kapcsolatban.) Igaz, ez a periférikus probléma az esti szórakozásnál valójába nem is probléma, az UHD felbontás és a képjavító funkciók érezhetően felhúzzák az eredetileg 4K-s tartalmakat, de ha ki szeretnénk aknázni a teljes felbontásban rejlő csodákat, akkor ahhoz az anyagot le kell töltenünk a helyi rendszerünkre. Ehhez a Youtube-ba telepíthető appok többsége nem jó, célszerű az ingyenes 4K Downloadert használni, ezzel a tárolt formátumok bármelyike leszedhető és nem akad ki a védett műsoroknál sem. Sajnos csak Windows, iOS és Linux platformra érhető el, a mobilos "szakasznak" nem megoldás. Még egy pici gond van még: a natív 4K anyagok elég nagy helyet igényelnek, célszerű a hálózatba egy nagykapacitású tárolót is, mondjuk egy NAS-t rendszeresíteni.

you4k.jpg

A forrás elérhető, de egyes gyártóknál az felső két érték nem szerepel a lehetősgek között...

A bemutatott „műsorok” esetében a csatornákra fogok koncentrálni, nagy számban fellelhetők az olyanok, melyek többségében 4K-s filmeket kínálnak és ezeknél az is jó, hogy a „maradék” anyaguk is jellemzően HD. Egyedi filmeket csak akkor fogok bemutatni, ha az önmagukban is megérdemlik, hogy sokan megtekintsék. Mivel a Youtube világ ma már áttekinthetetlen (köszönhetően az általánossá vált 4K-s eszközöknek, fényképezőgépeknek, fejkameráknak, melyek a magán 4K-s anyagok dömpingjét eredményezik), ezért minden ötletet szívesen fogadok! A stream-alapú televíziózás ugyanis a miénk, a felhasználóké, mi adjuk a műsort és nem a kereskedelmi cégek. Használjuk ki a felkínált lehetőséget, kicsit úgy, mint a nyolcvanas években a videokazetták csereberélgetésével. Csak most az arra érdemes linket cserélgessük egymás között.

Induljunk tehát

Most, a bemutatkozó posztomban három példával illusztrálom a később várható kínálatot, azaz a terveimben kitűzött célt. Bemutatok egy csodálatos útifilm-csatornát, egy magyar érdekességet és egyet a búvárkodás szerelmeseinek.

GlobeTrotterAlpha

https://www.youtube.com/user/GlobeTrotterAlpha

Jellemzően hosszabb útifilmeket kínál a kanadai csatorna 4K és 1080p felbontásban.

 globber.jpg

Érdemes beletekinteni a kínálatukban, az alábbiakban egy közel egy órás Vancouver-i filmet mutatunk be. A magyar nyelvű ismertető arra utal, hogy a számos külsős szerző anyagát is szerepeltetik a csatornán.

Pintyőke Zsolt Délpesti Villamosok

https://www.youtube.com/user/pintyokezsolt

Soha nem gondolná az ember, hogy remek minőségű műsorokat majd egy budapesti villamosvezetőtől kap… A szerző napi munkája során készíti a 4K-s és HD felbontású anyagait. Sok látogató szerint ez „beteges” lehet, de ne tartsuk annak! Inkább csendben figyeljünk a budapesti valós életet, gyanítjuk, hogy sok itt látható környékre soha nem látogatunk el…

pintyoke.jpg

Egy „rövid útifilm” a 14-es villamos Lehel tér - Megyeri út vonaláról…

beatiloogie

https://www.youtube.com/user/beatiloogie

Végül egy kicsi gyűjtemény - búvároknak. Sajnos kevés film vár bennünket, a 4K-sok is kisebbségben vannak, de a vízalatti világ ilyen minőségű bemutatása valószínűleg még a "szárazföldi" nézőknek is örömet fog okozni.

diving.jpg

Relaxáció céljából is ajánlható az alábbi félórás műsot, és ez arra is jó példa, hogy az amatőr kínálat milyen remek szórakozást biztosíthat:

 

Jó szórakozást kívánunk!

Szólj hozzá

Android Youtube 4K UHD Tévé Okostévé